суботу, 6 липня 2013 р.

Від кулінарної Галявини - до кулінарних родзинок від бібліотекарів

Ми, дитячі бібліотекарі, майже як малі діти! Почувши, як смачно малеча розповідає про свої гастрономічні уподобання (учасники літніх читань отримали домашнє завдання для кулінарної Галявини), тут же захотіли поділитися своїми найулюбленішими рецептами кулінарними родзинками з Вами, наші дорогі читачі!  
Отож, спробуйте приготувати, скуштуйте та пригостіть інших!
Бурячок маринований від Любові Сташко
Для цього рецепту підходять маленькі бурячки або великі, розрізані на частинки. 
Маринад: 5 скл. води + 1 скл. цукру + 1 скл. оцту + 1 скл. солі - закип'ятити і залити зварений бурячок. Стерилізувати 15 хв. 0,5 л банку. 



Сливи мариновані від Надії Кіндрись
  • 5 кг слив з кісточками (сорт венгерка)
  • 2 кг цукру,
  • 0,5 л 9% оцту
Наколюємо сливи зубочисткою (декілька дирок). Оцет і цукор змішуємо та кип'ятимо, весь час знімаючи піну. Заливаємо гарячим маринадом наколені сливи та залишаємо до охолодження. Так робимо 4-5 разів. Зливаємо маринад, розкладаємо сливи в 0,5 л банки. Останній раз в сироп додаємо 8-10 шт. лаврових листків, 10 шт. духмяного перцю, 10 шт. гвоздики, 1 чайну ложку меленої кориці - все це знову кип'ятимо та заливаємо сливи, розкладені в банки. Закриваємо металічними кришками. 
P.S. Ці сливи я приношу на всі "корпоративчики" та беру у всі поїздки. Спробуйте, не пошкодуєте! Смачного!


Манти від Лариси Лугової

Колись я мешкала в Казахстані і звідти привезла спеціальну кастрюлю - каскан (кастрюлю з решітками для приготування блюд на пару) для мантів і цей рецепт. І протягом багатьох років це чудове східне блюдо прикрашає наш святковий український стіл. Пригощаю друзів і вам рекомендую. 

Робимо тісто, як на пельмені, і кладемо його до холодильника, а тим часом робимо фарш: в рівних пропорціях молоду яловичину і жирну свинину ріжемо на маленькі кусочки або мелемо через найкрупнішу решітку на м`ясорубці. Додаємо дрібно порізану цибулю, приблизно 400 гр. на 1 кг фаршу, чорний і червоний перець, сіль і розводимо фарш бульоном, щоб він був рідкуватий. 

Розкачуємо тісто тонким шаром і ріжемо його на квадратики приблизно 10Х10 см. В середину кожного квадратику кладемо столову ложку фаршу і маленький кусочок сала і защіплюємо кінці конвертиком.
Приготовлені манти викладаємо на змащені решітки каскану  і готуємо їх на водяній парі 40 хв. Потім обережно виймаємо, кладемо на тарілки, змащуємо маслом, притрушуємо зеленню і... 
Смачнючого вам!
 P.S. Своїх фоток приготування мантів в мене не знайшлося, тому я позичила їх в Інтернеті. І рецептів різних там багато. але мої манти - найсмачніші :).

Смачний і поживний сніданок від Людмили Пуляєвої

Гречка, залита кефіром. Готується ще звечора. 
Дві столові ложки гречаної крупи перебираємо, миємо, засипаємо у глибоку тарілку і заливаємо кефіром. За ніч гречка у кефірі стане наче варена. 
Спробуйте! Вранці уже буде готовий сніданок, який не забере у Вас ні хвилини часу на приготування...

Пиріг із морквою та плавленими сирками від Лілії Русакової
Тісто:
1 пачка маргарину
2, 5 склянки борошна
дрібка солі
1 склянка сметани

Начинка:
5 цибулин
4-5 морквин
4 плавлених сирки
3 яйця
перець
зелень
Тісто замісити. Покласти на 1 год. в холодильник, а на ніч – в морозилку. Перед випіканням тісто розділити на 2 частини. Більша – на дно. На нього викласти начинку і накрити зверху 2-ю частиною тіста. Поколоти виделкою, змастити жовтком. Пекти близько 30 хвилин при 220-250 градусів Цельсія. 

1 коментар:

  1. Просто чудовий пост! Відчуваєтья, що кожна пані - неперевершена кулинарка та господиня. Хочеться все скушкувати, закрити, пригостити гостей. Особлива дяка пані Надії. Її сливи - бомба позитиву за гостинним столом! Всім дівчатам вашим - успіхів та жіночого щастя!

    ВідповістиВидалити