четвер, 19 жовтня 2017 р.

Biblioteczna podróż : переймаємо досвід

 Найновіші видання, комфортні умови, сучасне обладнання.... 
Тепер бібліотеки - це відкриті культурні центри, популярні місця зустрічей і неформального спілкування, розвитку, сімейного дозвілля. Пропонуємо вам разом з нами відвідати  польські бібліотеки Варшави та Ольштина, ще більше дізнатися про європейські бібліотечні тренди - і собі щось запозичити. 
Що ж, вирушаймо!


Варшавська публічна бібліотека району Вілянув 
Biblioteka Publiczna w dzielnicy Wilanów

Віртуально ми вже були знайомі, бо маємо із польськими колегами спільний проект Book Of The Week. Перед вами - нове приміщення бібліотеки. Сучасний світлий інтер'єр. Бібліотечні колекції постійно збагачуються літературою італійською, іспанською, французькою, українською, російською, німецькою та англійською мовами. А ще цікавим є те, що, окрім книг, фільмів та аудіокниг, тут також можна "орендувати" й настільні ігри.




Світлина від Biblioteka Publiczna w dzielnicy Wilanów.


Мультимедійна бібліотека для дітей та молоді №31 в дільниці Мокотув, Варшава
Multimedialna Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży nr XXXI w Dzielnicy Mokotów

Тут вдало поєднані сучасний дизайн приміщення, новітні технології, потужна комп’ютерна техніка. І все це задля інтелектуального та соціального розвитку користувачів бібліотеки. Для дітей та молоді готують багато навчальних заходів, зустрічей, занять та конкурсів. А ще тут пропонують своїм відвідувачам велику кількість пазлів, головоломки, конструктори Kid K'NEX та інші корисні іграшки. Також у бібліотеці є можливим та комфортним обслуговування користувачів з особливими потребами.




Світлина від Галини Грицак.









З Варшави ми сіли у потяг, і попрямували до Ольштина - чудового міста на північному сході Польщі, яке є центром Вармінсько-Мазурського воєводства.


 Першою відвідали бібліотеку для дітей та молоді Piątka - Biblioteka Dzieci i Młodzieży w Olsztynie. Це дитячий відділ Воєводської публічної бібліотеки. Тут надзвичайно багато неординарних проектів та ідей від ініціативних бібліотекарів, котрі безперестанку вигадують усілякі цікавинки.


Світлина від Piątka - Biblioteka Dzieci i Młodzieży w Olsztynie.

Світлина від Piątka - Biblioteka Dzieci i Młodzieży w Olsztynie.

Світлина від Piątka - Biblioteka Dzieci i Młodzieży w Olsztynie.

Світлина від Piątka - Biblioteka Dzieci i Młodzieży w Olsztynie.

Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Olsztynie

Воєводська публічна бібліотека є потужним інформаційним та науково-методичним центром для бібліотек регіону. Вона тісно співпрацює з місцевими органами влади, мережею бібліотек у Польщі та за кордоном. Нам пощастило потрапити навіть до бібліотечної друкарні. Також важливим є те, що бібліотека забезпечена комп’ютерною технікою та спеціальними програмами для сліпих та слабозорих користувачів.








Воєводська публічна бібліотека ім. Емілії Сукертової-Бедравін
Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny має кілька приміщень. Одне з них - в самому серці старого міста, біля входу через Високу Браму.










Miejska Biblioteka Publiczna w Olsztynie
Міська публічна бібліотека в Ольштині - культурна установа, яку підтримує міська рада.  Для користувачів діє 16 філій, розташованих у різних районах міста. Є філії для дітей та молоді, а також - для дорослих читачів. Здається, що тут є абсолютно усе для того, щоб пробудити в дітей цікавість до точних наук в ігровій формі. І ще дуже багато іншого - наприклад, електронна інтерактивна енциклопедія та дитяча студія звукозапису!


Світлина від Kateryna Sukhorebska.






Бібліотека для наймолодших читачів Abecadło-Biblioteka Multimedialna була створена в 2006 році і знаходиться на третьому поверсі торгового центру AURA в Ольштині. Весь проект мультимедійної бібліотеки для дітей фінансувався міською радою Ольштину. Бібліотека займає площу 400 м ², і до неї можна доїхати з будь-якого поверху Центру ліфтом або  дійти сходами. Окрім комп'ютерів з доступом до Інтернету, тут є кіно- та музичне обладнання, фотокопіювальна машина та інша техніка.








"Космічна" мультимедійна бібліотека Planeta 11 Biblioteka Multimedialna w Olsztynie

Така унікальна сучасна бібліотека працює з вересня 2004 року. Тут просторо, зручні умови  для пошуку інформації, навчання та розваг. Також на  "Планеті 11" відбувається багато презентацій і навіть кастинги. "Космічні" інтер'єри, зручність - що ще потрібно для користувачів-підлітків та молоді?



Світлина від Kateryna Sukhorebska.

Світлина від Planeta 11 Biblioteka Multimedialna w Olsztynie.



Але це лише одна частина нашої поїздки. Чим ми ще займались в Ольштині, з ким зустрічались, які заходи проводили (!) - в нашому наступному пості.
А поки-читайте, дивіться і мрійте :). Адже мрії збуваються!

1 коментар: