неділю, 27 листопада 2011 р.

В головній ролі – бібліотекар


Якщо ви думаєте, що мова йде про театр, то ви помиляєтесь. 
Львівська обласна бібліотека для дітей 23-24 листопада провела міжнародний семінар під такою промовистою назвою. 
Це третій семінар з циклу «Головні ролі бібліотеки», який ми проводимо разом з польськими колегами. 
 Перший – «В головній ролі - книга» у 2009 році провела Публічна бібліотека польського міста Кросно, наступний семінар пройшов у Львові і тоді в головній ролі виступав Його величність Читач (семінар «В головній ролі - читач»), а завершальною зустріччю цього циклу став семінар «В головній ролі - бібліотекар», на якому протягом двох днів бібліотекарі Польщі і Львівщини обговорювали питання бібліотечної етики, ділилися досвідом впровадження авторських програм і проектів, обмінювалися ідеями і брали участь у тренінгах. 

Учасників семінару привітав начальник управління культури Львівської облдержадміністрації Сергій Бурко. А далі була захоплююча спаринг-презентація «Бібліотечна освіта: навчання протягом життя» професора Інституту післядипломної освіти НАКККіМ, координатора Центру безперервної освіти УБА Ярослави Хіміч, 
 і директора Публічної бібліотеки міста Кросно Терези Лесняк,
  Учасники семінару взяли участь у тренінгу з конфліктології «Бібліотекар – читач: від діалогу до взаємодії», який на запрошення програми «Бібліоміст» провели директор Центру тренінгових технологій «Круг» Павло Горбенко і провідний науковий співробітник НБУ ім. В. І. Вернадського
Олена Воскобойнікова – Гузева.

  Надзвичайно цікавими були виступи і презентації польських гостей: Станіслави Нєдзєлі і Урсули Кусь з Центру дитячої літератури Публічної бібліотеки міста Освенцім «Сприяння розвитку креативності бібліотекарів», 
Моніки Махович, менеджера проектів Публічної бібліотеки міста Кросно – «Бібліотекар ХХІ століття: нові виклики» 
  та інших колег. 
 Не залишились у боргу і ми - господарі семінару: представлене гостям музично – театральне дійство «Мій Львів» в стилі ретро, підготовлене бібліотечним літературним театром «Маска», викликало бурхливі оплески присутніх. 

 Вражали своєю оригінальністю й виставки. Щоб підкреслити тему семінару – креативність і особистість бібліотекаря, працівники Львівської обласної бібліотеки для дітей продемонстрували гостям свої таланти. 

 - таку назву мала виставка творчих робіт бібліотекарів. 
І чого там тільки не було!
Ірина, зашифрувавши останню книгу, "прикипає до фотоапарата"
Надія підписує останній наказ і... плете макраме
Дара, спілкуючись впродовж дня з малечею, виношує у думках нові книги
Валентина прощається з класом і вже думками за вишиванням, а Надійка записує книжку останньому читачеві-першокласнику і... "чарує над папером"
п.Раїса, видавши останнє пальто з гардероба, ... натягує тканину на п'яльця
Марічка, обслуживши останнього читача, береться за бісер, а інша Марічка зачиняє двері інтернет-центру і вже в руках у неї барвисті фенічки
Людмила, розіславши прес-релізи у ЗМІ, ... береться за голку
Оля, розписавши безліч газет та журналів, ... дає волю фантазії
<><>
Галина відключає розігрітий ксерокс і... підбирає орнамент до нової серветки
і все це з любов"ю зроблено руками бібліотекарів! 
А ще абонемент тішив око яскравими квітами. Це була виставка двох особистостей, однієї книги і цілого букету квітів. Письменниця Зірка Мензатюк написала книгу «Український квітник», а молодий бібліотекар Марійка Романюк, прочитавши цю книгу, посадила у своєму садку чудовий квітник, а потім сфотографувала кожну квіточку.  
 Сподобалась гостям і жива виставка-дефіле: на кожній з працівниць була одягнена надзвичайно гарна бісерна прикраса. Як з`ясувалось, це була «жива виставка» творчих робіт читачки бібліотеки Яринки Павлик, яку демонстрували на собі бібліотекарі.
Атмосфера семінару була по-справжньому дружньою і теплою, не хотілося прощатися з колегами, а гостям покидати цю незвичайну бібліотеку, де так чудово пахло кавою, а на стелажах дрімали усміхнені левчики.

2 коментарі:

  1. Який гарний допис і чудовий захід - ми якраз почули стільки гарного про нього від колеги, що повернулася зі Львова! До речі, вона також привезла фото, які ми зараз й виставимо на сторінці Бібліомоста у Facebook.

    ВідповістиВидалити
  2. Як добре що бібліотечна справа не стоїть на місці, а йде в ногу з часом. А які наші бібліотекарі майстрині, які чудові роботи!

    ВідповістиВидалити