середу, 16 листопада 2016 р.

Приший свою історію до гудзика

Ми навіть не сподівалися, що ідея відзначити Всесвітній день гудзика у нашій бібліотеці викличе такий інтерес як з боку читачів, так і з боку представників засобів масової інформації. Тим більше, що цей день - 16 листопада - співпадає з Міжнародним днем толерантності та Днем працівників радіо, телебачення та зв'язку. Багато львівських медіа вирішили провести частину свого професійного свята у нашій бібліотеці, висвітлюючи нашу "Гудзикову лихоманку".
Ще до початку основної частини святкування журналісти оточили нашу гостю - дизайнера одягу, мистецтвознавця Олену Адаменко, яка розповідала про історію гудзика. 
Чому ми вирішили відзначити цей день гудзика, розповіла журналістам ведуча свята бібліотекар Валентина Шевченко. 
Інтерв'ю давали й наші читачі, адже вони також готувались до сьогоднішнього свята.


Захоплююча розповідь Олени Адаменко про роль і призначення гудзиків, про їхню багату історію супроводжувалася майстерно підібраним відеорядом. 
 

Для багатьох було справжнім відкриттям, що гудзики можна виготовляти 
зі скла, бурштину, оленячих рогів чи навіть з кісточки персика.
Друга частина нашого свята складалась з вікторини та веселої гри "Все навколо гудзика". 
Також дехто з читачів - учнів тридцять сьомої школи - приніс свої гудзики і розповів свою історію. "Приший свою історію до гудзика" - так називалася ця частина нашого свята. Прабабуся однієї дівчинки ще студенткою загубила гудзик в інституті, а хлопець, який цей гудзик знайшов, незабаром став її чоловіком. Бабусі іншої учениці надіслали оригінальні гудзики з іншої країни на знак подяки за те, що вона - лікар за фахом - вилікувала хворого іноземця.

Особливе пожвавлення серед наших читачів викликало ворожіння на гудзиках. Кожен хотів знати, чи викличуть його завтра відповідати на уроці французької мови, чи питатимуть розповісти вірш тощо. 


Хочете переконатися у правдивості ворожіння на гудзиках? Це дуже просто: кладете у полотняний мішечок багато гудзиків, загадуєте бажання, яке відповідало б на запитання "так" чи "ні" і витягаєте з мішечка якусь кількість гудзиків. Якщо їх буде парне число - бажання збудеться, якщо ні - не збудеться :).
Дізнатися про історію гудзика прийшло чимало наших читачів, серед яких була і вчителька, яка приїхала до Львова з Луганська, і студенти, які готувалися до занять, але зацікавилися неординарною темою нашого святкування і вирішили зайняти місця серед слухачів...
І наостанок. Чи знаєте ви людей, які колекціонують гудзики? А як вони називаються, знаєте? Філобутоністи. Колекцію гудзиків нашої сьогоднішньої гості Олени Адаменко, яка належить до цих цікавих людей, можна переглянути у читальному залі. 

Немає коментарів:

Дописати коментар