вівторок, 6 травня 2014 р.

Перший український професійний театр і Тарас Шевченко

Вчора, 5 травня в будинку офіцерів, що на вул. Тетральній відбулося урочисте відкриття та освячення меморіальної дошки, встановленої з нагоди 200-ліття від дня народження Тараса Шевченка та 150-ліття створення першого українського професійного театру в Галичині.
Рівно 150 років тому на тому ж місці, перший український (руський) професійний театр вперше поставив драму «Назар Стодоля» на твір Шевченка.



Скульптор – пан Василь Ярич. 


 До цієї справи долучилося чимало свідомих українців: діячі культури, письменники, студенти з кафедри театрознавства та акторської майстерності ЛНУ ім. Івана Франка, працівники Львівської обласної державної адміністрації та інші.


 Не оминули цієї події і працівники бібліотеки, які прийшли вшанувати пам'ять Шевченка та підтримати читача Данила Герія, учня 9а класу СШ № 8, котрий продекламував вірш "Холодний Яр" Тараса Шевченка.


 


Крім того на відкриття меморіальної дошки приїхала Яра Мистецька Група театру «Ля мама» з Нью-Йорку, з мистецьким керівником Вірляною Ткач.

 

 Незважаючи на складну ситуацію в країні, на те, що наша культура і мова не мають повноцінної підтримки, все ж, маленькими кроками, ми – українці, робимо свою благородну справу.




Немає коментарів:

Дописати коментар