неділю, 18 серпня 2013 р.

"...Із-за острова Буяна..." видно Рибаківку, або Як відпочити повноцінно і корисно (морські нотатки бібліотекаря у відпустці)

Хоча моя відпустка іще не закінчилася, але виїздна - не львівська - частина її програми уже відбулася. Тому, підхоплюючи чудову ініціативу нашого директора Лариси Анатоліївни Лугової, вирішила відзвітуватися про свої мандри, не відкладаючи у "довгий ящик", так би мовити, по гарячих слідах, поки буденні львівські клопоти не стерли з пам'яті яскраві сторінки двотижневого перебування на морі.
Отож, уже третю літню відпустку поспіль я проводжу у селі Рибаківка Березанського району Миколаївської області, на березі Чорного моря. Мій колишній однокласник, "присусідившись" до бази "Лісотехнік", побудував десять будиночків, у яких можуть розміститися 3 - 4 особи, і уже п'ять років має непоганий літній "підробіток". 
До моря - 100 метрів (або дві хвилини ходу), до базару з помірними цінами на все (а на промислову продукцію ціни навіть нижчі, ніж у туристичному Львові) - 1 кілометр (тобто 12-15 хвилин пішки), погода рідко коли засмучує дощами чи буревіями, навіть коли вони трапляються у Миколаєві чи Одесі), порівняно із Кримом, не надто велелюдний пісчаний пляж, неглибоке прибережне море... Чого іще бракує для повноцінного відпочинку і навіть оздоровлення? У "Лісотехніку", до якого потрібно лише піднятися 78-ма сходинками, 
є спортивний майданчик, тенісні столи і корти, 
інтернет-клуб (8 гривень за годину користування) і кінотеатр, у якому "крутять" непогані мультики о 15.00 за 5 гривень і фільми о 21 і 23-ій годині за 10 гривень. Там же є і їдальня (65 гривень за одну особу - сніданок, обід, вечеря з обов'язковим десертом, булочками, цукерками, печивом, соками...). 
База "Лісотехнік" торік у серпні гучно відсвяткувала свій півстолітній ювілей. 
Рибаківка - улюблене місце літнього відпочинку заслужених артистів України Зеновія Гучка, Леонтія Бебешка (Левка Дурка) і його дружини Ліди з сім'єю.
Це інформація для тих, хто там іще ні разу не був. Але варто приїхати туди вперше (як от я три роки тому з двома подругами і їхніми дітьми), як ти стаєш "рибаківкозалежним" і тебе тягне сюди й наступного літа. До слова, Рибаківкою село називають лише з 1945 року, раніше це було село Аджіяск Тузлівської волості Одеського повіту Херсонської губернії, у якому наприкінці ХІХ століття проживало лише 679 осіб (тепер тут 1640 мешканців). 
Як там відпочивається? Суперово! Щоранку перед сніданком я взяла собі за звичку ходити до моря, робити зарядку і купатися. Після сніданку - знову море. Після обіду - гра у теніс чи бадмінтон (в обідні години сонце надто пекуче, тому від нього бажано ховатися), відвідини інтернет-клубу і знову - пляж. На пляжі, крім водних і сонячних ванн, можна отримати і певну дозу адреналіну, покатавшись на "банані" за 30 гривень чи "дивані" за 50. 

Є також квадроцикл (50 гривень за 3 хвилини). А найцікавіше - то острів Березань (або Буян, або острів лейтенанта Шмідта), розташований за 2 км від Рибаківки і за 12,8 км на південний захід від Очакова, екскурсія на який коштує теж півсотні гривень. 
Довжина острова близько 800 м, ширина — 200—850 м, площа — 23,6 гаЧастина історико-археологічного заповідника НАН України «Ольвія»Тут знайдено найдавніше в Північному Причорномор'ї давньогрецьке поселення Борисфеніда. Засноване у VII ст. до н. е., за деякими припущеннями, вихідцями з міста Мілет (Мала Азія). Розкопками ряду років відкриті напівземлянки і кам'яні багатокімнатні будинки елліністичного часу. Серед знахідок багато ранньої розписної іонійської кераміки і кераміки елліністичного часу, а також монет, які чеканились в Ольвії.
У перші століття нашої ери на Березані продовжувало існувати поселення. Виявлено знахідки римського періоду: монети, червонолакову кераміку, плити з написами... Із занепадом античного світу життя на острові припинилося.
У Х-ХІІ ст. тут було слов'янське поселення, знайдено землянкипечі, велику кількість кераміки, прикрас (скляні браслети, застібки), залізної зброї.
На Березані знайдено єдиний відомий на території України надгробок з рунічним написом (XI-XII ст. ст.). Запорожці використовували Березань як опорний пункт в морських походах проти Османської імперії7 листопада 1788 року козаки Чорноморського війська на чолі з військовим суддею Антоном Головатим штурмом взяли острів і змусили капітулювати гарнізон турецької фортеці. Березань — місце страти 6 (19 березня1906 лейтенанта Петра Шмідта і 3 матросів Чорноморського флоту — учасників повстання на крейсері «Очаків»
Через незаконні розкопки та розграбовування давніх пам'яток культури у вересні 2008 року на острові було виставлено охорону.
Отож, я не лише прекрасно відпочила, але й збагатилася новими враженнями і знаннями, чим радо готова ділитися і після відпустки, знову влившись у трудові будні нашого дружного колективу.

2 коментарі:

  1. Видно, що гарно відпочила, молодець. А ще, молодець за те,що підхопила ініціативу Л.А.!

    ВідповістиВидалити
  2. Хотілося поділитис позитивом і корисною інформацією. Ініціатива Л.А. справді чудова! Чому б її не підхопити?

    ВідповістиВидалити